King Carthur
ValetPRO
Soft99
Dodo Juice
Collinite
Gtechniq
Rupes
Sonax
Meguiars
Autoglym
Padboys
Mothers
Dr Dirt
Gyeon
tershine
Wheel Woolies
Bilt Hamber
Mirka
Chemical Guys
Angelwax
Furniture Clinic
Menzerna
Flex
Tokya
Poorboys
Kränzle
Nilfisk
Kwazar
Selaclean
Rain-X
Trico
QUIXX
Simoniz
Nanolex
Auto Finesse
Kärcher
Turtle Wax
Armor All
Macserien
Mafra
Shine Mate
Little Joe
Grace Mate Poppy

Frakt från:

59kr

 

Fri frakt vid
order från 1200kr:

0kr


Fri retur (60 dagar):

0kr

Poleringsguide - Polering av billack

Autodude's poleringsguide:

Varje bil har sin unika lack. Lackytorna har skillnad på hårdheten, så man måste ta reda på vilken kombination av polertrissa och medel som passar just din bil. Detta får man helt enkelt prova sig fram till. Det är svårt att säga något generellt, men till exempel så brukar bilar från till exempel Honda, KIA och Peugeout ha en lite mjukare lack, och därmed kanske man inte är i behov av den hårdaste trissan eller grövsta polermedlet. Däremot brukar till exempel Audi, BMW och Volvo ha hårdare lack, och därmad kan det krävas lite hårdare trissa i kombination med grövre polermedel. Men som sagt, det är svårt att säga något generellt så man får prova sig fram. Den viktigaste faktorn i sökandet efter en lämplig kombination är det önskade resultatet, nämligen att göra bilen helt fri från repor samt gråhet/bleknad färg.

När man ska hitta en lämlig kombination så ska man starta med den skonsammaste kombinationen av medel och polertrissa. Använder man direkt en för tuff kombination riskerar man att man slipar bort för mycket. Välj ut en liten del av bilens yta som "testpanel". Använda denna yta för att hitta rätt kombination innan du börjar behandla hela bilen. Polera på testpanelen med den skonsammaste kombinationen och rengör därefter med ett avfettningsmedel (IPA) för att avlägsna spår från polermedlet. Efter detta kan du kontrollera testytan i ljuset och se om den uppfyller önskat resultat eller om den lämnar repor kvar, och då behöver du prova en grövre kombination. Om testytan lämnade repor, byt till ett grövre polermedel men använd samma polertrissa och upprepa poleringen samt kontrollen. Om ytan fortfarande lämnar repor, byt till en grövre polerrondell. Detta fortsätter till önskat resultat nås.

När man polerar bilen kan det uppstå "körspår" eller även kallat "hologram" orsakat av poleringen. Dessa polerspår avlägsnas efteråt genom skonsam polering med fin kombination av trissa och medel / "finishing".
Polerspåren kan ibland vara svåra att upptäcka, det syns bäst i solljus men man kan även använda sig utav en LED-lampa för att hitta dessa. Hologram uppstår oftast när man använder en tuffare kombination när man ska polera/ta bort de lite djupare reporna.

När du har hittar rätt kombination av polermedel och polertrissa som krävs för att bli av med reporna på din bil, kan du starta poleringen på hela bilen. Stycka upp bilens delar i olika "paneler" och polera en yta i taget.
Efter polering på varje yta ska man torka av överflödigt medel innan man går vidare till nästa yta. Den metoden vi rekommenderar är att man polerarer hela bilen men en kombination först, och sedan polerar hela bilen igen med en finare kombination. Det sparar både tid och ansträngning när du inte behöver byta trissa så ofta.

Alla polermedel döljer repor och polerspår, oavsett vad tillverkaren säger.  För att säkerställa att resultatet blir perfekt, måste du ta bort det överblivna polermedlet efter poleringen. När du är klar med poleringen ska du rengöra ytan med IPA eller annat lösningsmedel. När ytan är helt ren och torr kan du kontrollera i direkt solljus eller med en bredstrålande LED-lampa om det återstår några repor eller polerspår. Om det återstår något, ska polera dessa ytor igen med fin kombination för att uppnå perfekt resultat.

Om du vid detta stadiet inte ser några repor eller polerspår, är bilen nu redo för vaxning eller lackskyddsbehandling.

Användbara produkter i detta steget

Kommentera denna artikel

Visa information om Service

Tryggt att handla

Hos oss handlar du tryggt och vi erbjuder enbart säkra betalningsalternativ. Autodude är ett svensk-registrerat bolag med eget lager och yrkeskunnig personal i Stockholm.

Snabb leverans 1-2 dagar

Lagerförda produkter levereras inom 1-2 arbetsdagar. Vi handlägger order löpande och beställningar lagda före kl. 14 skickas normalt samma dag.

100% Nöjd Kund-garanti

Beställ nu och kontrollera produkten hemma. 100% Nöjd kundgaranti! Öppet köp i 60 dagar med fri retur och byte. Det ger dig ett tryggt och säkert köp.